Japan eftersträvar en ”ännu starkare” allians med USA


Premiärminister Fumio Kishida har sagt att nationerna kommer att arbeta för ett ”fritt och öppet” Indo-Stillahavsområdet


Japan försöker stärka sina militära band med USA, sa landets premiärminister, Fumio Kishida, inför ett besök i Washington. Hans uttalande kom mitt i spänningar mellan USA och Kina om Taiwan och när Nordkorea har ökat missiltester.

”Vi kommer att visa för resten av världen en ännu starkare allians mellan Japan och USA, som är en ledstjärna för japansk säkerhet och diplomati,” sa Kishida till reportrar på onsdagen, som citeras av Associated Press. ”Vi kommer också att visa vårt fortsatta samarbete för att uppnå ett fritt och öppet Indo-Stillahavsområdet.”

Kishida kommer att träffa president Joe Biden i Washington den 13 januari.

Enligt Vita huset kommer ledarna att diskutera spänningar med Kina och Nordkorea, samt Rysslands militära operation i Ukraina.

”President Biden kommer att upprepa sitt fulla stöd för Japans nyligen släppta nationella säkerhetsstrategi, dess presidentskap i G7 och dess mandatperiod som icke-permanent medlem av FN:s säkerhetsråd,” sa Vita husets taleskvinna Karine Jean-Pierre i ett uttalande på tisdag. Tokyo reviderade sin nationella säkerhetsstrategi, landets viktigaste militära planeringsdokument, förra året för att inkludera ”motanfallsförmåga”. Kishida hävdade då att Japans befintliga missilförsvar behövde uppgraderas för att möta ”hot” från Nordkorea och Kina.

I december antog Japan en rekordstor försvarsbudget på 51 miljarder dollar för budgetåret 2023. Det regerande liberala demokratiska partiet har också främjat idén om att revidera Japans pacifistiska konstitution efter andra världskriget. Dokumentet, som antogs under USA:s överinseende, förbjuder tekniskt sett landet från att använda våld eller upprätthålla en stående armé. Dåvarande premiärminister Shinzo Abe sa 2017 att Tokyo borde göra statusen för sina självförsvarsstyrkor mer ”uttrycklig”.

USA har omkring 55 000 militärer stationerade på baser över hela Japan. Washington och Tokyo håller också flera gemensamma övningar varje år. I mars godkände den japanska regeringen en plan att spendera 8,6 miljarder dollar under loppet av fem år för att stödja amerikanska militäranläggningar i landet.

Lämna en kommentar