Journalist arresterad enligt Turkiets nya lag mot desinformation

En domstol i Turkiet beordrade arrestering av en journalist i den sydöstra provinsen Bitlis för att ha spridit ”desinformation”. Journalisten är den första som grips för att ha brutit mot den nyligen antagna lagen om desinformation.

Lagen antogs för två månader sedan. President Tayyip Erdogans parti sa att det skulle skydda allmänheten, men kritiker hävdar att regeringen kan missbruka det för att undertrycka oliktänkande.

Journalisten, Sinan Aygul, ordförande för Bitlis Journalist Association, greps i veckan för att ha twittrat att en 14-årig flicka utsattes för sexuella övergrepp av en grupp män, inklusive soldater och poliser. Han tog senare bort historien efter att den lokala guvernören förklarat att historien inte var sann.

På onsdagen beordrade en lokal domstol att han skulle gripas i avvaktan på rättegången, med argumentet att hans handlingar kunde resultera i offentlig panik och rädsla och störa freden i landet med tanke på hans enorma publik.

Aygul sa till rätten att han rättade till sitt misstag, tog bort tweeten och att han inte hade för avsikt att begå ett brott. Hans advokat, Diyar Orak, sa att arresteringen var olaglig.

Lagen Aygul anklagas för att ha brutit har ett straff på upp till tre år.

Källa: Reclaim the Net

Lämna en kommentar