Köpcentrum i Ukraina dekorerad med gigantiskt hakkors


Chefen för den judiska gruppen uppmärksammade att nazistsymbolen dök upp i Kiev före marschen på lördagen av nationalister bärande facklor.

Ett köpcentrum i Ukraina vid en gata uppkallad efter Ukrainas nationalhelgon Stepan Bandera, har låtit dekorera en trappa med ett gigantiskt hakkors.

Bilder och filmer inifrån Horodoks köpcentrum på Kievs Bandera Avenue dök upp på måndagen på Facebook och på Twitter. De visar shoppare som går upp och ner för trappan, vars mitttrappa har ett stort hakkors låst i en vit romb omgiven av rött, liknande Nazitysklands flagga.

Regeringen i Kiev sa att visningen var en del av en rysk ”hybridinformationskrigsföringskampanj” som landet har stått inför sedan 2014. ”Administrationen av köpcentret bad om ursäkt för händelsen och sa att datorsystemet bröts in av en hackerattack”, skrev Ukrainas ambassadör i Israel Hennadii Nadolenko i ett brev till The Jerusalem Post.

Lite märklig bortförklaring kan tyckas. Inte minst med tanke på att vittnen sett nationalister bärande facklor dekorera köpcentrumet och att dekorationen inte bara fanns där någon dag.

Gatan där köpcentret ligger är dessutom uppkallad efter Stepan Bandera, en ukrainsk nationalist som samarbetade med Nazityskland och Hitler i kampen mot Ryssland och är skyldig till massmord på många tiotusentals judar, polacker och vanliga ukrainare. Mot slutet av 2018 lät Ukrainas regering Stepan Bandera bli nationalhelgon, vilket kritiserades starkt av bland annat Simon Wiesenthal Center. Sedan dess har man låtit bygga flera offentliga monument över Bandera och hyllar honom öppet varje år.

Lämna en kommentar