Navalny – fascisten och CIA/MI6-agenten som nu hyllas i västerländska mainstreammedier


Navalny avtjänade ett straff på sammanlagt 30 och ett halvt års fängelse för bedrägeri och politisk extremism, anklagelser som Navalny och hans anhängare hävdar var påhittade anklagelser som syftade till att tysta en man som under de senaste åren framstått som den mest högljudda Ryska kritikern av Rysslands president Vladimir Putin. Men vem var han egentligen?

Masha Gessen börjar sin artikel om Navalny, publicerad i februari 2021, så här:

”I flera år har jag nöjt mig med att vara konfliktfylld om Alexey Navalnyj. Å ena sidan tyckte jag att han var en utomordentligt modig, uppfinningsrik och engagerad motståndare till Vladimir Putins regim. Å andra sidan hade han allierat sig med ultranationalister och hade uttryckt åsikter som jag fann ytterst stötande och potentiellt farliga.”

Det är en summering och inledning som jag tycker är bra och passande. Jag har själv läst många av hans inlägg på X (dåvarande Twitter) och upplever honom som smart och mycket bra på att uttrycka sig. Men offentligt sett uttryckte han sig inte särskilt trevligt. Han gillade nämligen att jämföra allt från invånarna i Kaukasus, invandrare och muslimer med kackerlackor, något som för tankarna till nazistiska ordalag.

I ett annat klipp visas Navalny i en tandläkares outfit när bilder på migranter i Moskva varvas med hans referenser till skadliga tandhål. ”Jag rekommenderar fullständig sanering”, säger han. ”Allt i vår väg bör försiktigt men beslutsamt avlägsnas genom utvisning.” Filmen är publicerad och finns kvar på hans egen Youtube-kanal:

Under 2021 gick Amnesty International ut med at de skulle sluta kalla Alexei Navalny för en ”samvetsfånge”, efter att en uppsjö av uttalanden med ”hate speech” uppdagades och kom Amnesty till kännedom.

Lite märkligt kanske att västmedierna vill hylla honom som en hjälte med ”västerländska värderingar”. Redan tidigt i sin politiska karriär efter att ha misslyckats med att spela på börsen, framträdde Navalny som en aggressiv förespråkare för en allians mellan liberalerna och extremhögern inom den ryska oppositionen. Han började delta i den fascistiska ”Ryssian March” 2005. Detta evenemang hölls årligen på hösten i Moskva och lockade en mängd olika monarkistiska, fascistiska, antisemitiska och anti-invandrarorganisationer.

Bilder från Navalnys fascist- och nazistmarscher

2007 uteslöts han dock från ”Yabloko” på grund av hans sympatier för extremhögern. Navalny förverkligade sina planer för en ”enad front” av extremhögern och ”liberaler” med ”National Russian Liberation Movement”, eller NAROD (Folket), som han grundade 2007 tillsammans med nationalbolsjeviken Zakhar Prilepin. På typiskt fascistiskt sätt tilltalade NARODs program både nationalism och småföretagares och fastighetsägares intressen.

2008 stödde Navalny, liksom en uppenbar majoritet av ryssarna, det militära ingripandet i Georgien. 2013 blev illegal invandring från Centralasien ett centralt tema i sin kampanj för att bli Moskvas borgmästare. Och 2014, efter att Ryssland ockuperat Krim, sa han att även om han motsatte sig invasionen, trodde han inte att Krim bara kunde ”lämnas tillbaka” av en rysk regering efter Putin.

Navalnyjs politiska åsikter utvecklades under det senaste decenniet, men enligt Masha Gessen har han ändå aldrig bett om ursäkt för sina tidigaste främlingsfientliga videor eller sitt beslut att delta i den ryska marschen. Även Nikolay Rybakov, som har lett Yabloko, Navalny’s tidigare parti, sedan december 2019 säger i en intervju att de ”anser att Alexey Navalnyjs idéer är destruktiva och farliga för Ryssland.”

Enligt den brittiske journalisten Ben Judah började ett ”lag bildas runt Navalnyj”, runt 2009-2010, som inkluderade Evgenia Albats, en framträdande redaktör, och Sergei Guriev, en av de mest kända ekonomerna i Ryssland och tidigare allierad med ex-president Dmitri Medvedev. Han började få stöd från de inflytelserika bankirerna Vladimir Ashurkov och Mikhail Fridman, då båda på Alfa Bank. Ashurkov, som utbildades vid eliten Wharton School of Business vid University of Pennsylvania i USA, blev därefter en av hans främsta politiska allierade och medledare för Navalnys ”Fond för att bekämpa korruption.”

2010 deltog Navalnyj i Yale ”World Fellowship”-programmet, som också har utbildat flera figurer från den ukrainska orangea revolutionen 2004 och Maidan 2013/2014. Programmet leddes länge av Emma Sky, som tjänstgjorde som rådgivare till de amerikanska ockupationsstyrkorna i Afghanistan och Irak under flera år.

De politiska och sociala krafter som Navalnyj representerar liknar dem som togs till makten i den högerextrema, USA-stödda kuppen i Kiev 2014. Hans ”Folkallians” (senare omdöpt till ”Framstegspartiet”) uttryckte stöd för Maidan. I januari 2014 förklarade de: ”Vi stöder och är solidariska med det ukrainska folkets strävan efter frihet och ett regeringsskifte (smena vlasti) … Vi ser många likheter i den ukrainska [regeringens tillvägagångssätt och metoder Janukovitj] och den ryska regeringen.”

Ray McGovern, före detta CIA-rådgivare säger i en intervju hos Judge Napoletano att Navalny agerade agent åt CIA och MI6. Han utesluter inte heller att Navalny blev mördad av MI6:

Navalny hade dock aldrig någon stor skara följare, som mest hade han mellan 2-3% stöd av de ryska väljarna. Efter hans död har stödet minskat efter det att det ryska medborgare har sett hur västmedier använder honom i anti-rysk propaganda.

Sammanfattningsvis var Navalny en nationalist och högerextremist, en person som deltagit i fascistiska och nynazistiska demonstrationer och haft nära förbindelser med personer i USA som stöder regimskifte i Ryssland och andra länder. I Ryssland ses han dessutom av många som en förrädare.

Lämna en kommentar