Norsk filmskapare riskerar fängelse för Facebook-inlägg som säger att män inte kan vara lesbiska

Den norska kvinnliga filmskaparen och skådespelerskan Tonje Gjevjon riskerar tre års fängelse efter att ha skrivit på sin Facebook-sida att män inte kan vara lesbiska. År 2020 ändrade Norge sin strafflag för att inkludera ”könsidentitet och könsuttryck” under kategorier skyddade från hatretorik.

Gjevjon fick veta att hon var under utredning för att ha kritiserat transaktivisten Christine Jentoft på Facebook. Jentoft är en transsexuell kvinna som ofta beskriver sig själv som en lesbisk mamma. Jentoft anklagade en annan kvinna, Christina Ellingsen, för transfobi för att ha gjort en liknande kommentar. Ellingsen kan också få tre års fängelse om han befinns skyldig.

Inlägget som gjorde att Gjevjon hamnade i problem löd: ”Det är lika omöjligt för män att bli lesbisk som det är för män att bli gravida. Män är män oavsett deras sexuella fetisch.”

Ändringen av lagen om hattal har kritiserats av kvinnorättsaktivister, inklusive Women’s Declaration International Norway, där Ellingsen är medlem, som hävdar att det kommer att undergräva yttrandefriheten.

Det är inte första gången Gjevjon offentligt kommenterar kontroversiella ämnen relaterade till kvinnors och könsrättigheter. Förra året kritiserade hon Norges kultur- och verklighetsminister Anette Trettebergstuen som misstolkade biologiskt kön och könsidentitet och hävdade att det är ”diskriminerande” och ”skadligt” för kvinnor, särskilt lesbiska.

”Kommer jämställdhetsministern att vidta åtgärder för att se till att lesbiska kvinnors mänskliga rättigheter skyddas, genom att göra det klart att det inte finns några lesbiska med penis, att män inte kan vara lesbiska oavsett deras könsidentitet, och genom att städa i röran med de skadliga genuspolitik som den förra regeringen lämnat efter sig?” frågade Gjevjon.

”Jag delar inte en förståelse av verkligheten där de enda två biologiska könen ska förstås som sex. Könsidentitet är också viktigt”, svarade Trettebergstuen.

Källa: Reclaim The Net

Lämna en kommentar